Vergunningen

Vergunningen

De omgevingsvergunning is één vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Voor sommige activiteiten heeft u geen vergunning nodig, maar moet u wel een melding bij de ODRN doen. Bijvoorbeeld als u asbest wilt verwijderen. 

Op dit moment worden er meer aanvragen ingediend voor bouwplannen of vooroverleggen dan normaal. Wij proberen uw aanvraag binnen de adviestermijn af te handelen, maar in verband met de grote drukte is dat niet altijd mogelijk. Bij voorbaat excuses. We kunnen niet ingaan op verzoeken om een aanvraag met spoed te behandelen. We vragen hiervoor om uw begrip.

  • Heb ik een vergunning nodig?

    Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket. Dan weet u snel of u een vergunning nodig heeft voor uw plannen.

  • Vergunning aanvragen

    Weet u zeker dat u een vergunning nodig heeft? Lees aan welke eisen de aanvraag moet voldoen en vraag de vergunning aan.

  • Melding doen

    Soms heeft u geen vergunning nodig maar moet u wel een melding doen. Dit kunt u controleren op het Omgevingsloket.

  • Vergunningvrij bouwen & verbouwen

    Voor veel kleine(re) bouwwerkzaamheden heeft u vanaf 1 januari 2024 geen vergunning meer nodig.

  • Regels per locatie

    De regels per locatie vindt u bij ‘Regels op de kaart’ in het Omgevingsloket. Daar staan alle regels en documenten van alle overheden bij elkaar. U kunt zoeken op regels voor uw situatie of op omgevingsdocumenten met regels.

  • Maatregelen op maat

    Wilt u weten welke algemene regels er gelden voor uw bedrijf, huis of project? In het Omgevingsloket staan de ‘Maatregelen op maat’. Het is een soort checklist.

  • Overleg met uw omgeving

    Vertel uw buren over uw plannen. Dit is soms ook verplicht en in veel gevallen aan te raden.

  • Vooroverleg

    Heeft u een omgevingsvergunning nodig, en wilt u weten of uw plan haalbaar is? Dan kunt u een vooroverleg aanvragen. Wij toetsen uw plan en overleggen met onze adviseurs. Daarna ontvangt u van ons een brief met ons advies. Dit is dus geen fysiek overleg.

  • Servicepunt vergunningen en meldingen

    Heeft u een vraag over het aanvragen van een vergunning of het doen van een melding? Heeft u hulp nodig bij het gebruiken van het Omgevingsloket? Ons servicepunt is op dinsdagochtend en donderdagmiddag geopend om een afspraak te maken.

Veelgestelde vragen over vergunningen

Op de website van het Omgevingsloket kunt u met de Vergunningcheck controleren of u een vergunning nodig hebt voor uw plannen of dat u een melding moet doen.

Heeft u een omgevingsvergunning nodig, en wilt u weten of uw plan haalbaar is? Inwoners en bedrijven van Berg en Dal, Beuningen en Heumen kunnen via het Omgevingsloket een verzoek om vooroverleg indienen. De ODRN toetst dat plan vervolgens op haalbaarheid.

Het Omgevingsloket is een website waarop u kunt controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft of een melding moet doen. Ook kunt u direct een vergunning aanvragen of een melding doen.

Wanneer u een vergunning aanvraagt moet u leges betalen. Dit bedrag is een vergoeding voor het behandelen van uw aanvraag. De gemeente waarin u woont of onderneemt bepaalt dit bedrag. Deze kosten vindt u in de Legesverordening. (vul uw postcode en het zoekwoord leges in).

U betaalt voor het behandelen van uw aanvraag van een vergunning. Overigens moet u ook betalen als wij de aanvraag weigeren of als u de aanvraag intrekt.

Voor het behandelen van uw aanvraag hebben wij werk verricht. Als uit de behandeling blijkt dat wij u de vergunning niet kunnen geven, is dat spijtig maar moet u toch betalen voor het gedane werk.

Deze kosten vindt u in de Legesverordening van uw gemeente. (vul uw postcode en het zoekwoord leges in).

Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt behandeld door een van onze vergunningverleners.

Wij moeten voor de behandeling van uw aanvraag ons houden aan wettelijke termijnen. Bij reguliere procedures hoort u vaak binnen 8 weken of u de vergunning krijgt. Bij een uitgebreide procedure (bij complexere aanvragen) is dat 26 weken. Hebben wij meer informatie of tijd nodig voor de beoordeling? Dan duurt het langer. Dat laten wij u dan weten.

Ja, we helpen u graag. Voor inwoners en bedrijven van de gemeenten Beuningen en Berg en Dal hebben wij een servicepunt. Hier kunt u gratis een afspraak maken. Voor inwoners en bedrijven van de gemeente Nijmegen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Voor de gemeenten Druten, Wijchen en Heumen kunt u contact opnemen met de gemeente.

Uw aanvraag vooraf laten toetsen (vooroverleg)
Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost geld. U betaalt namelijk voor het behandelen van uw aanvraag. Ook als u de vergunning niet krijgt.
Bij ingewikkelde plannen adviseren wij u daarom om de plannen vooraf te laten testen op kans van slagen. Dit noemen we een vooroverleg. Deze service is beschikbaar voor inwoners en ondernemers van Beuningen, Heumen en Berg en Dal.

Voor een vooroverleg moet u betalen. De kosten van het vooroverleg berekenen we apart van de kosten van de vergunningaanvraag. Lees hier meer over het vooroverleg.

Vind informatie over vergunningen

Brandveiligheid

Voor bedrijven is het belangrijk om maatregelen te nemen om de brandveiligheid te vergroten.

Asbest laten verwijderen

Bedrijven moeten asbest altijd laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.

Gerelateerd aan vergunningen

Bouwen, slopen en het milieu

Voordat u gaat slopen of verbouwen, moet u controleren of er met uw werkzaamheden geen schade aan de natuur wordt aangericht.

Bouwen en slopen

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Dan moet u meestal een melding indienen of een vergunning aanvragen bij uw gemeente.