ODRN reageert op visitatierapport

De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) heeft recent een visitatie ondergaan, een belangrijke stap in het evalueren en verbeteren van de organisatie. Deze visitatie heeft plaatsgevonden naar aanleiding van de wens om het VTH-stelsel van Nederland te versterken.

Wat is een visitatie?

Een visitatie is een onderzoek uitgevoerd door een externe commissie om de kwaliteit en effectiviteit van een organisatie te beoordelen. Het doel is om de sterke punten in kaart te brengen en te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. De visitatiecommissie voert gesprekken met bestuurders, samenwerkingspartners en medewerkers van verschillende functies en vakgebieden. In deze interviews worden onder meer prestaties, processen en kansen voor verbetering besproken. Daarnaast worden verschillende casussen behandeld om de inhoud van het werk te beoordelen. Op deze manier krijgt de commissie een compleet beeld van de organisatie.

Het proces

Het rapport is gebaseerd op een zelfevaluatie van de ODRN en een bezoek door de commissie op 24 en 25 april 2024. Op de eerste dag stelde de commissie de focus vast. Op de tweede dag werden interviews gehouden met medewerkers en het bestuur. De dag werd afgesloten met een korte bijeenkomst waarin de bevindingen werden gedeeld met de directie.

Reactie vanuit de ODRN

De ODRN herkent veel van de uitkomsten die in het visitatierapport naar voren komen. “We zijn trots op de positieve punten die uit het onderzoek zijn gekomen, zoals de warmte en bevlogenheid binnen onze organisatie. Tegelijkertijd herkennen we ook de aanbevelingen die zijn gedaan, zoals het verbeteren van de werkdruk en het projectmanagement. Het rapport biedt ons handvatten om gerichte verbeteringen door te voeren die ons helpen om onze missie nog beter te vervullen.”, zegt de directie en het management van de ODRN.