Kwaliteitscriteria bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen

De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) voldoet aan de kwaliteitscriteria. De dienst is hier in juni 2024 nog op getoetst. Directeur Steve Kuils: “De kwaliteitscriteria zorgen ervoor dat we duidelijk kunnen toetsen of we als omgevingsdienst onze basistaken goed uit kunnen voeren. In tijden van arbeidsmarktkrapte vormt dit een uitdaging. Het is positief dat we hieraan voldoen, tegelijkertijd werken we hard om ervoor te zorgen dat we eraan blijven voldoen.”

Wat houden de kwaliteitscriteria in?

Kwaliteitscriteria voor omgevingsdiensten zijn normen waaraan omgevingsdiensten moeten voldoen om hun basistaken goed uit te kunnen voeren. Is er bijvoorbeeld genoeg kennis en ervaring binnen de dienst? Is de dienst in staat om voortdurend de noodzakelijke kwaliteit te leveren?

Voor de organisatie betekent dit dat er goed werkend beleid en procedures moeten zijn die ervoor zorgen dat de taken altijd uitgevoerd kunnen worden. Voor de medewerkers betekent dit dat ze voldoende kennis en ervaring moeten hebben om hun werk goed te doen.

Wat zijn de basistaken van omgevingsdiensten?

  1. Vergunningverlening: Het beoordelen en verlenen van omgevingsvergunningen voor activiteiten zoals bouwen, slopen en milieubelastende activiteiten.
  2. Toezicht: Het controleren of bedrijven en burgers zich houden aan de regels en voorwaarden van de verleende vergunningen.
  3. Handhaving: Het optreden bij overtredingen van de regels, bijvoorbeeld door het opleggen van boetes of het stilleggen van werkzaamheden.

Kijk hier voor meer informatie over kwaliteitscriteria. 

Gerelateerd

Invloed personeelstekorten bij milieucontroles

De krapte op de arbeidsmarkt is een aandachtspunt bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Om te zorgen dat de leefomgeving...