Vergunningvrij bouwen mantelzorgwoning
Wilt u een mantelzorgwoning bij uw woning plaatsen? Dit kan in bepaalde gevallen zonder vergunning. Lees hier aan welke voorwaarden u moet voldoen. Er zijn twee opties.
Optie 1: Een bestaand gebouw gebruiken voor huisvesting in verband met mantelzorg
Dit mag vergunningvrij. U mag het bestaande gebouw bij uw woning aanpassen door woonvoorzieningen zoals een keuken, badkamer en sanitaire voorzieningen aan te brengen. Deze voorzieningen moet u wel weer weghalen na beëindiging van de mantelzorgbehoefte. De gemeente kan vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere instantie om de medische behoefte aan mantelzorg te laten onderbouwen. Het bestaande bijgebouw moet daarbij aan verschillende eisen voldoen. Die eisen gaan bijvoorbeeld over de grootte en hoogte, maar ook bijvoorbeeld over de plaatsing van het gebouw ten opzichte van het hoofdgebouw.
Optie 2: Een nieuw gebouw gebruiken voor huisvesting in verband met mantelzorg
Wilt u een nieuw bijgebouw gaan plaatsen bij uw woning? Dan moet u zich houden aan een aantal regels. Zo mag u alleen vergunningvrij bouwen op uw achtererf. Het nieuwe bouwwerk moet daarbij aan verschillende eisen voldoen. Die eisen gaan bijvoorbeeld over de grootte en hoogte, maar ook bijvoorbeeld over de plaatsing van het nieuwe gebouw ten opzichte van het hoofdgebouw.
Stappenplan
Gaat er bij de termen achtererfgebied, openbaar toegankelijk gebied en bebouwingsgebied nou niet gelijk een belletje rinkelen en wilt u meer uitleg? In dit stappenplan kunt handige informatie vinden.
Meer informatie
Handige en uitgebreide informatie vindt op de website van Mantelzorg NL.
Doe de Vergunningcheck
Wel of niet een vergunning nodig? Doe hiervoor de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket. Heeft u een vergunning nodig? Vraag deze aan bij het Omgevingsloket en begin dan pas met het uitvoeren van uw plannen als u de vergunning binnen heeft.